Μια σύντομη περίληψη της ιστορίας του μασάζ

Ορισμός του μασάζ: χειρισμός των ιστών (όπως με τρίψιμο, χάιδεμα, ζύμωμα ή χτύπημα) με το χέρι ή ένα όργανο ειδικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό «masso», ζυμώνω, και το αραβικό «μάζα», για να πιέζω απαλά.

Ιστορία των τραπεζιών μασάζ: Το Μουσείο World of Massage παρουσιάζει ένα βικτοριανό τραπέζι μασάζ από το 1878, ένα δονούμενο τραπέζι μασάζ που κατασκευάστηκε το 1918. Ο όρος τραπέζι μασάζ έφτασε κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Πριν από αυτό, οι συσκευές που χρησιμοποιούνταν για μασάζ ονομάζονταν καναπέδες. Τα πρώτα τραπέζια μασάζ χρησιμοποιήθηκαν την εποχή των Ελλήνων και των Ρωμαίων και ήταν κατασκευασμένα από μαρμάρινες πλάκες που ονομάζονταν πλίνθοι και ασβεστόλιθος. Στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τη βικτοριανή εποχή, όπου ο όρος καναπές μασάζ χρησιμοποιήθηκε για τραπέζια μασάζ στο σπίτι μασάζ που ήταν έπιπλα. Συνήθως τα γέμιζαν με τρίχες αλόγου και τα έβαζαν με βελούδο ή παρόμοιο υλικό. Χρησιμοποιήθηκαν τρίχες αλόγου καθώς ήταν πιο ανθεκτικές από το βαμβάκι. Μετά ήρθε η δεκαετία του 1920, όταν αναπτύχθηκαν τραπέζια μασάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη δεκαετία του 1930 δημιουργήθηκε το πρώτο φορητό τραπέζι μασάζ, κατασκευασμένο από ξύλινο σκελετό με μεταλλικά ή ξύλινα πόδια. Η τρύπα του προσώπου που κόπηκε στο κεφάλι εμφανίστηκε κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1940. Πολλοί επαγγελματίες προσαρμόστηκαν στα τραπέζια του George Downing από το βιβλίο του της δεκαετίας του 1960, “The Massage Book”, το οποίο περιελάμβανε αυτοσχέδια μοντέλα που αντιγράφηκαν για την επόμενη δεκαετία μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν κατασκευάζονταν στο εμπόριο και ήταν άμεσα διαθέσιμα. Η Battlecreek Company κατασκεύασε το πρώτο ελαφρύ τραπέζι μασάζ, παρουσιάζοντας το αλουμινένιο πτυσσόμενο φορητό τραπέζι της στη δεκαετία του 1950. Το λίκνο προσώπου, το οποίο προσαρμόζεται στο άκρο του τραπεζιού μασάζ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980. Τα πρώτα τραπέζια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο και βινύλιο με επένδυση από αφρό. Τώρα τα τρέχοντα μοντέλα είναι εργονομικά σχεδιασμένα με πολυστρωματική επένδυση και διατίθενται σε ποικιλία στυλ και χρωμάτων. Διατίθενται εξειδικευμένα τραπέζια, όπως αυτά για έγκυες γυναίκες, που κάνουν ειδικές εργασίες αμαξώματος που απαιτούν πολύ φαρδύ επιτραπέζιο, ανάμεσα στις πολυάριθμες επιλογές που διατίθενται στη σημερινή αγορά. Οι επιφάνειες των τραπεζιών μασάζ καθαρίζονται εύκολα και δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα υγιεινής. Είναι επίσης ανθεκτικά στο νερό/λάδι και είναι ανθεκτικά. Σήμερα, τα περισσότερα τραπέζια μασάζ υψηλής ποιότητας παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιστορία του μασάζ: Η παλαιότερη γραπτή καταγραφή του μασάζ είναι περίπου 4000 ετών. Βρέθηκε σε κινεζικό ιατρικό κείμενο, που χρονολογείται γύρω στο 1800 π.Χ. Ο Ιπποκράτης της Κω (460 έως 380 π.Χ.), ο πατέρας της ιατρικής και συγγραφέας του όρκου του Ιπποκράτη, έγραψε «ο γιατρός πρέπει να είναι έμπειρος σε πολλά πράγματα αλλά σίγουρα και στο τρίψιμο (ανατριψίες), γιατί πράγματα που έχουν το ίδιο όνομα δεν έχουν πάντα Για το τρίψιμο μπορεί να δέσει μια άρθρωση που είναι πολύ χαλαρή και να χαλαρώσει μια άρθρωση που είναι πολύ άκαμπτη… Το τρίψιμο μπορεί να δέσει και να χαλαρώσει, μπορεί να κάνει σάρκα (αναφέρεται στην ικανότητα τόνωσης του μυϊκού ιστού) και να προκαλέσει απώλεια εξαρτημάτων ( μαλακώστε και χαλαρώστε). Το σκληρό τρίψιμο δένει, το απαλό τρίψιμο χαλαρώνει, το πολύ τρίψιμο προκαλεί απώλεια εξαρτημάτων, το μέτριο τρίψιμο τα κάνει να μεγαλώνουν.” Η Ευρώπη απέρριψε τις διδασκαλίες κατά τη διάρκεια των Σκοτεινών Αιώνων. Ο Pehr Heinrick Ling, από τη Σουηδία, χρησιμοποίησε τη δουλειά του στη χειρωνακτική θεραπεία με αθλητές και ιδιαίτερα γυμναστές, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη και την έρευνα της τεχνικής μαλακών ιστών, γνωστής ως σουηδικό μασάζ. Θεωρήθηκε ως ο «πατέρας του σύγχρονου μασάζ». Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 70 μέθοδοι μασάζ που εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι το Stone Massage, Reflexology, Pregnancy Massage, Thai Yoga Bodywork, Craniosacral Therapy κ.λπ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μασάζ, συμπεριλαμβανομένων των κοινών τύπων: Σουηδικό μασάζ, βαθύ μασάζ, αθλητικό μασάζ, μασάζ trigger point. Σήμερα, υπάρχει μια συνεχής άνοδος στην «προληπτική ιατρική» όπου τρόποι όπως το μασάζ, η γιόγκα, ο βελονισμός, η διατροφή, έχουν λάβει θέση στην καλή πρακτική της αμερικανικής υγείας.

By Richard
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.